понеделник, 23 май 2016 г.

11/24 май - Служба на Св. равноапостолни Методий и Кирил, първоучители славянски


На Господи воззвах, глас 2:
С какви похвални венци да увенчаем богомъдрите учители, велегласните проповедници на Светата Троица, които просветиха със светлината на Евангелието славянските народи, тънещи в тъмата на незнанието и смъртната сянка? Чрез тях и ние, като дива маслина се присадихме към доброплодния корен на Православието и приехме от Христа Бога мир и велика милост.
С какви похвални песни да възпеем богомъдрите учители – Методий пустинолюбителя, който чрез безмълвието се обогати с плодовете на Светия Дух, и златословесния Кирил, който чрез стремежа към любомъдрието придоби небесната Премъдрост и посрами безумните слова на неразумните агарянски мъдреци? Чрез тия двама братя, Христос, нашият Бог, ни дари с велика милост.
С какви песнословни украшения да възхвалим богомъдрите учители – Методий, който презря всички красоти на този свят заради любовта Христова и в ангелски образ се причисли към войнството на Небесния Цар, и Кирил, който от детинство избра за съжителка Премъдростта и умножи дадените от Бога таланти за Негова слава? Чрез тях и ние познахме вечносъществуващата Троица – Отца и Сина и Светаго Духа като Бог Един и имаме от Христа Бога велика милост.
С какви духовни песни да възвеличим богомъдрите учители, които заради спасението на славянските народи, апостолски се потрудиха за просвещаването им със светлината на богопознанието, чиято затворена врата отворихте за нас с изобретяването на славянските писмена; и влизайки през нея, ние разбираме тайнството на Евангелието Христово и приемаме от Христа Бога мир и велика милост. 
Слава, глас 6: Елате, любители на празниците, да възпеем с похвални песни апостолските единомишленици, похвалата за йерарсите, просветителите и горещите застъпници на славянските народи, и да кажем: „Радвай се, Кириле, изкована от злато тръба на богословието, изяснил тайнството на Светата Троица чрез подобието на слънцето и така затворил злохулните мохамедански уста! Радвай се с него и ти, Методие, подвизавал се единомислено с Кирил в молитвите и трудовете!“. И сега, о, отци всеблажени, непрестанно се молете на Христа Бога за нас, които с любов ви величаем! И ныне, на празника.

На литията:
Слава глас 6: Празнувайки благочестиво паметта на нашите просветители, о, люде, нека викнем с благодарност: „Радвайте се, светилници пресветли, озарили славянските страни със светлината на богопознанието; радвайте се, добри пастири, събрали в едно разпръснатите в дебрите на неверието словесни овци и привели ги към Пастиреначалника Христа; Него величаейки, ние вас облажаваме!”.
Стиховни стихири, глас 8. Подобен: О преславнаго чудесе…
Равноапостолни учители Кириле и Методие, със светлината на вашия живот просияхте като небесни звезди на църковното небе и с мрежите на вашето учение уловихте за Христа славянските народи, и така се устремихте към непристъпната Светлина, където сега пребъдвате заедно със ангелите; затова принесете молитва пред Господа за нас, които празнуваме вашата свята памет.
Стих: Твоите свещеници ще се облекат в правда, и Твоите светии ще се зарадват.
Дойдете любители на празниците, да възвеличим учителите, равнопрестолни на апостолите и слава на славяните, чрез които се освободихме от бесовската измама и приехме светлината на Христовото благовестие, познахме предвечното Слово и се избавихме от греховния мрак.
Стих: Устата на праведния се поучават в премъдрост и езикът му ще изрече прав съд.
Богомъдри Кириле и боголюбиви Методие, апостоли и първоучители на славянската Църква, застъпници на верните, ревнители на благочестието и сладкогласни инструменти на Светия Дух, като имате сега голямо дързновение пред Началника на пастирите – Христос, молете Го за нас, които празнуваме вашата  всепочитана памет, да издигне от тлението нашия живот като Многомилостив. 
Слава, глас 8: Радвай се, свещенна двоице, която ни озари със светлината на богопознанието - Кириле, живоносни изворе на духовна мъдрост, който напои измъчваните от жажда славянски народи, и Методие, чиста обител на молитвата, в която израстна семето на благовестието. Като стоите пред Христос в слава, усърдно Му се молете, та заедно с вас да Го величаем и превъзнасяме във всички векове. И ныне, на празника.
Тропaр, глaс 4:
Като единонравни на апостолите и учители на славянските страни, богомъдри Кириле и Методие, молете Владиката на всички да утвърди славянските народи в православие и единомислиe, да умири света и да спаси нашите души.
Първи седален, глас 3:
Кириле и Методие, молете усърдно живоначалната Троица, Която непрестанно славят ангелските сили и Която велегласно проповядвахте сред народите и пред Която сега стоите в непристъпна светлина, да ни дари опрощение на дълговете и да избави от вечното осъждане нас, които с любов почитаме вашата памет. Слава и ныне, на празника.
Втори седален, глас 5:
Нека днес се радват славянските народи, празнувайки светло свещената памет на богомъдрите учители, защото чрез тях се начена да се извършва божествената литургия и цялото църковно служение на сродните нам славянски езици и така ни се даде неизчерпаемия извор на водата, течаща към вечния живот; пиейки от нея няма да престанем да ви величаем, Кириле и Методие. А вие, радвайки се в славата на светиите, молете се усърдно да се спасят нашите души. Слава и ныне, на празника.
Полиелей, величание:
Величаем ви, свети равноапостолни Методий и Кириле, които просветихте всички славянски страни със своите учения и към Христа ги приведохте.
Избран псалом, светителски
Седален след полиелея, глас 4:
Елате велегласно с хвалби да почетем нашите просветители, защото те нахраниха с манната на богомъдрото учение славянските народи, които дотогава погиваха от глад по словото Божие и ги просветиха подобно слънчев лъч, превеждайки им Благовестието на сина на гърма на сроден тям език. И ние, приемайки от тях озарение, с благодарност им зовем: „Радвайте се, Кириле и Методие винаги прославяни!”
1-ви антифон на 4-ти глас,
Прокимен, глас 4: Твоите свещеници ще се облекат в правда и Твоите преподобни ще се възрадват. Стих: Чуйте това, всички народи, отворете слух всички, които живеете по вселената.
Стихира след 50 псалом, глас 6:
Елате, любители на празниците, да възпеем с похвални песни апостолските единомишленици, похвалата за йерарсите, просветителите и горещите застъпници на славянските народи, и да кажем: „Радвай се, Кириле, изкована от злато тръба на богословието, изяснил тайнството на Светата Троица чрез подобието на слънцето и така затворил злохулните мохамедански уста! Радвай се и ти с него, Методие, подвизавал се единомислено с Кирил в молитвите и трудовете!“. И сега, о, отци всеблажени, непрестанно се молете на Христа Бога за нас, които с любов ви величаем!
Канон, глас 3:
Песен 1
Ирмос: Господ, Който в древност с божествена заповед събра водите в едно и за израилския народ раздели морето - Той е нашият препрославен Бог; Него възпяваме, защото Се прослави.
Припев: Свети първоучители Кириле и Методие, молете Бога за нас.
Желаейки да отхвърлиш светската суета, преподобни Методие, ти остави всички хубости на тоя свят и воювайки в ангелски образ с невидимите врагове послужи на единия Бог, възпявайки Го с радост: „Него единствен възпяваме, защото Се прослави!”
От пелени ти се показа като избран съсъд, Кириле блажени, и беше чужд на юношеските падения, възлюбвайки божествената Мъдрост; и така просветен с ученията на православната Църква, сам стана за мнозина учител и просветител.
Слава: Обилно напоени с водата на вашите учения, славянските страни и до днес принасят на Владиката Христа благоприятни плодове. Затова ви облажава светата Църква и зове: „Избавете ни от беди, угодници Христови!”
И ныне: Водите на греха нахлуха в моята душа, Владичице, и затънах в тинята на страстите, но към Тебе прибягвам, Всенепорочна, усмири бурята на нечистите ми помисли и ме дари с мирно устроение.
Песен 3
Ирмос: Всевишни Вседържителю, Който от небитие изведе цялото творение, сътворявайки го чрез Словото и усъвършенствайки го чрез Духа, утвърди ме в Твоята любов.
Като вложи в сърцето си Господните слова: „Който иска да върви след Мене, нека вземе кръста си...”, ти възложи на плещите си кръста на монашеския живот, преподобни Методие, и последва Христа; моли Го и мене – хладния да утвърди в Своята любов.
Този, Който в древност показа на Йаков в сънно видение стълбата, възлизаща на небесата, Той Същият и тебе, свети Кириле, още като младенец в дивен сън те сгоди с девицата София, а Тя бе седящата на Божия престол Премъдрост, Която те утвърди в любовта на Всевишния.
Слава: Бог всичко сътвори от нищо и вас, отроци достойни за удивление от майчина утроба, освети като избрани Свои съсъди, за да понесете името му пред народите. Затова празнувайки свещената ви памет, молим ви, Кириле и Методие, колебаещите се наши умове да утвърдите в правата вяра.
И ныне: Като дарила мир на света и родила Началника на тишината, укроти вълните на моите страсти, Пречиста, и ме утвърди на камъка на безстрастието.
Кондак, глас 3:
Нека почетем свещената двоица наши просветители, които с превода на божествените писания ни откриха извора на богопознанието; от него и до днес черпим неоскъдно и ви облажаваме, Кириле и Методие, които стоите пред престола на Всевишния и горещо се молите за нашите души.
Икос: Просиялите в добродетели проповедници на благочестието, истинските стълбове и основи на Църквата, тръби на божествените Христови догмати, богоносните отци Методий и Кирил, елате, верни, да възхвалим. Защото те отблъснаха от нас мрака на незнанието и изгориха нечестието на ересите с огъня на Духа; превеждайки Писанията, те претвориха славянския род от дива в благоплодна маслина и чрез божественото кръщение го приведоха във вярата Христова, изпълвайки вселената с множество чудеса. Затова днес те като венценосци предстоят пред Вседържителя Бога и ние викаме към тях: „Божествени отци и равноапостоли, чрез своето застъпничество дарете на всички славянски народи твърдост в правоверието и единомислие и горещо се молете за нашите души!”
Седален, глас 4:
Светата и единосъщна Троица ти уподоби на слънцето, Кириле боговдъхновени, посочвайки, че то е сътворено на небето, за да бъде видим образ на Светата Троица, казвайки: „Подобие на Бог Отец е слънчевият кръг, който няма начало, нито край; и както от слънчевия кръг извират лъчите на светлината, просветлявайки света, така от Бог Отец Се ражда Синът – Сиянието на Отца; а топлината, която оживотворява вселената, изливаща се от същия кръг заедно с лъчите, е подобие на Светия Дух, Който изхожда от Същия Отец.” Слушайки твоето дивно учение и ние се покланяме на Единия Бог – Троица, облажавайки и твоята памет, всеблажени отче.
Песен 4
Ирмос: Ти яви Своята велика любов към нас, Господи, предавайки на смърт Единородния Си Син; затова с благодарност Ти зовем: слава на Твоята сила, Господи.
Положил си спазването на заповедите като крайъгълен камък, върху който изгради храма на своята душа, преподобни Методие, правейки я обител на Светия Дух; аз пък, бидейки обиталище на греха, към теб прибягвам, всеблажени, очисти ме с росата на твоите молитви, за да викам с благодарност: „Слава на Твоята сила, Господи!”
 „Дай ми да разбера кое е угодно на Тебе, Владико” – викаше ти, блажени Кириле, когато с младия цар се обучаваше на книжната наука. Заради това, заедно с външната философия, ти свише прие духа на Премъдростта и страха Божи, но счете за нищо земната мъдрост, викайки: „Слава на Твоята сила, Господи!”
Слава: Ти положи като печат върху своето сърце любовта към своя Създател, всеблажени. Затова отхвърли земната невеста и славата на тоя свят, Кириле, и като птица бягаща от мрежите на ловците, ти достигна в тихото пристанище на монашествуващите и се облече в дрехата на радостта, пеейки с Методий: „Слава на Твоята сила, Господи!”
И ныне: Като положа пред себе си моите беззакония и неправди виждам, че те са повече от морския пясък. Към Тебе прибягвам, Всенепорочна, изцели раните на моята душа, за да викна с благодарност към Родения от Тебе: „Слава на Твоята сила, Господи!”
Песен 5
Ирмос: Като видя образно Бога, превъзнесен на престол и носен от ангелите на славата, Исая викаше: „О, окаяният аз, защото видях въплъщаващия Се Бог, незалязващата Светлина, Която просвещава света!”
Като благоуханна лилия ти разцъфна в пустинята, преподобни Методие, украсявайки душата си с молитви, бдения и пост и като поживя равноангелно на земята, сега с ангелите светло съзерцаваш незалязващата Светлина, Която просвещава света.
Молейки се в пустинята на Оня, Който е носен от ангелите на славата, Кириле, ти бе върнат в царствения град, защото така бе потребно и украси се със сана на свещенството, за да покажеш пътя на спасението на човеците, просвещавайки ги със светлината на ученията и принасяйки безкръвната жертва за всички на незалязващата Светлина, Която просвещава света.
Слава: Като неизчерпаем извор на Премъдростта се яви ти, богоносни Кириле, когато бе изпратен от царя за прение със сарацините, хулещи Пресветата Троица, защото те не можаха да те потопят с мътните води на злото си учение, понеже ти свише беше озарен от незалязващата Светлина.
И ныне: Бидейки като безплодно дърво, как не се боя от страшното посичане, о окаяният аз? Скоро се притечи към Богоблагодатната, душо моя, защото, ако Тя не се застъпи за тебе, няма да видиш незалязващата Светлина, Която озарява света!
Песен 6
Ирмос: Обгърна ме греховната бездна и изнемогва духът ми; но простри, Владико, Своята силна ръка и както Петър ме спаси.
„Ето, Божието естество е като морската бездна, непостижимо за ума и неизречимо със слова”, - рекъл си на мохамеданите, премъдри Кириле – „и който иска да преплува тая бездна без светото Евангелие потъва, не знаейки да пее: „Владико, както Петър ме спаси!”.
Потънали в бездната на лъжливия разум, мохамеданите тайно ти предложиха смъртоносна отрова, но Христос, Който в Евангелието каза: „Дори и нещо смъртоносно да изпиете, няма да ви навреди”, те запази жив и те върна с чест в царствения град. А ти, достойно облажаван от царя и патриарха, не се възгордя, но не престана да пееш: „Владико, както Петър ме спаси!”
Слава: Божественият Дух в древност рече: „Отделете ми Варнава и Савел за делото, за което ги призовах!” Подобно и вас, преподобни отроци, Той повели да ви изпратят в славянските страни и така людете, седящи в тъмнина и смъртна сянка, да се просветят с вашите учения и да викнат: „Владико, както Петър Ти ни спаси!”
И ныне: Обгърна ме последната бездна на греховете и цял съм в трепет, ужасен от безконечното потъване! Затова Ти принасям молитва, Пренепорочна, помилвай моята страстна душа, простри ръката си като блага и както Твоя Син спаси Петър, така и мен, Владичице, спаси.
Кондак и икос на празника
Песен 7
Ирмос: В древност отроците не се поклониха на златния персийски идол, но посред пещта пееха: „Боже на отците ни, благословен Си!”
В началото, пребъдвайки сам с Единия Бог, ти превърна душата си в богонасаден рай, Методие, а после, отивайки на апостолска проповед заедно с богомъдрия Кирил, ти се потруди и в славянските страни, където като неизгарящи от огъня на нечестието отроци възпявахте: „Боже на отците ни, благословен Си!”
Иудеи и сарацини ти обори, премъдри Кириле, и хазарската страна просвети със светото кръщение, освобождавайки множество пленници и претворявайки в безводната пустиня горчивата вода в сладка. А людете, спасени чрез теб, възпяваха: „Боже на отците ни, благословен Си!”
Слава: Били сте избрани съсъди, отроци преподобни, да понесете името Господне пред народите, затова и други славянски страни пожелаха да се озарят от вашите учения. А вие, предпочели да замените насладата от безмълвието с апостолските трудове, та да придобиете за Христа множество души, задно с тях възпейте: „Боже на отците ни, благословен Си!”
И ныне: Съсъд изпълнен със страсти съм аз, пресвета Богородице Дево, и се боя от вечната смърт и огненото наказание. Но Ти, Пречиста, спаси ме загиващия, препаши със сила моя дух, та като разкъсам греховните вериги да възпея с благодарност: „Родителко на Избавителя на пленените, благословена си!”
Песен 8
Ирмос: Веществения огън с невеществен пламък изгориха богосъзерцателните отроци и пееха: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”
Винаги озаряван от нетварната светлина на благодатта, ти прие сана на свещенството, блажени Кириле, и чрез подкрепящия те Дух Свети, ти извая славянските букви, за да се просветят народите, имайки преведени на сроден език боговдъхновените книги и да възпеят: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”
Неземните слова на сина на гърма: „В начало бе Словото”, като начало на нашата вяра гръмко първо възвестихте, о отци всехвални. После сладкогласния псалтир преведохте със славянски думи, чрез които и днес светата Църква, радвайки се вика: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”
Слава: Обогатихте ни с невеществени съкровища, о дивни отци, защото божествената литургия на славянските езици започна от вас да се извършва. Бидейки причастни на тая благодат и до днес ние възпяваме Бога, казвайки: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”
И ныне: Обгърна ме огънят на изкушенията и злите беди, но към Тебе прибягвам, Богородице Дево, не пренебрегвай моленията на Твоя раб, избави ме от задържащите ме в плен страсти, та благославяйки да Те славословя и да превъзнасям името Ти во веки.
Песен 9
Ирмос: Теб – неизгарящата къпина и свята Дева, Майка на Светлината и Богородица, надежда за всички нас, ние величаем.
Кой може по достойнство да те възхвали, Методие всеславни? Кой ще изброи подвизите и трудовете ти, които по апостолски понесе заради спасението на заблудените човеци, Кириле? Но ние, които от вас се научихме да славим всевишния Бог на сродни нам езици, единодушно и вас заедно с Него величаем.
Когато извърши делото и премина попрището на живота, Кириле блажени, свише ти получи известие за своята кончина, която прие и радостно запя: „За тия, които ми рекоха: „Да влезем в дворите Господни” се възвесели духът ми!”. И жадуващ за небето, с душа се възнесе там, където заедно с небесните сили винаги възпяваш единосъщната Троица.
Слава: Приемайки епископството на моравската църква, преподобни Методие, ти понесе много трудове и подвизи, възвестявайки светата вяра и претърпя много беди и гонения; а сега заедно със свети Кирил, радвайки се на небето, молете се за нас, та винаги да ви величаем като наши застъпници и ходатаи.
И ныне: По-висша от ангелите и по-почитана от херувимите, чрез посредничеството на светите Кирил и Методий, смили се над нашето смирение, молим Те, и изведи ни от греховната дълбина, избави ни от вечното осъждане, та заедно с тях Тебе, Майко на Светлината и Богородице, надеждо за всички нас, да величаем.
Светилен, глас 3:
Свети учители, празнувайки вашата светла памет, ние - народите, които обогатихте със съкровищата на благовестието, молим ви усърдно: утвърдете ни върху камъка на вярата Христова и запазете в мир живота ни. Слава и ныне, на празника.
Хвалитни, глас 4:
Кириле и Методие богомъдри, следвайки апостолските стъпки и тръгвайки единомислено да търсите заблудените души, вие като бързо летящи орли обиколихте славянските страни, които озарихте със светлината на богопознанието и преведохте нашите души към Човеколюбеца Иисуса; молете Го да избави от смърт и напасти тия, които с вяра почитат вашата всечестна памет!
Работници на Христовото лозе, насадители на благочестие-то, трудейки се с усърдие вие намерихте като загубената драхма славянските народи и ги връчихте на Човеколюбеца Иисуса в съкровищницата на вечния живот, където се радвате заедно с ангелите; молете Го да избави от смърт и напасти тия, които с вяра почитат вашата всечестна памет!
Поборници на Светата Троица и наставници на заблудените, оборвайки мохамеданското злословие и посрамвайки иудейското нечестие, побързайте да съхраните Църквата, в която принесохте вашите богоугодни трудове, невредима от вражите нападения и благоугодна за Човеколюбеца Иисуса; молете Го да избави от смърт и напасти тия, които с вяра почитат вашата всечестна памет!
Слава, глас 6: Елате, народи, благочестиво да отпразнуваме паметта на славянските просветители и с благодарност да извикаме: „Радвайте се, пресветли светилници, които озарихте славянските страни със светлината на богопознанието! Радвайте се, добри пастири, които погиващите в дебрите на зловерието словесни овци приведохте към Пастиреначалника Христа и ги събрахте в Неговата кошара!“. Молете Христа Бога всички да се спасим.
И ныне, на празника

Няма коментари:

Публикуване на коментар