неделя, 20 ноември 2011 г.

8 / 21 ноември - Събор на св. Архангел Михаил и на всички безплътни сили и успение на светител Филарет Изповедник, митр. Ню Йоркски


 

   

Канони - на ангелите, глас 8 от преп. Йоан Дамаскин и на светителя, глас 5 

Песен 1
Ирмос: Да възпеем, люде, нашия чуден Бог, Който освободи Израиля от робството, с победна песен и да викнем: „Възпяваме Тебе, Едничкия Владика!”.
Припев: Свети Архангели и ангели, молете Бога за нас.
Нека всички верни да възпеем несътворената Троица, Която управлява невеществените чиноначалия на висшите ликове, и да викнем: „Свят, Свят, Свят Си, Боже Вседържителю!”
Творче на ангелите, Ти положи за начало на творението безплътното естество, за да окръжава Твоя пречист Престол и да Ти зове: „Свят, Свят, Свят Си, Боже Вседържителю!”
Радвай се, Гаврииле, тайновидецо на Божието въплъщение, и Михаиле, предводителю на невеществените чинове, които непрестанно пеят: Свят, Свят, Свят Си, Боже Вседържителю!
Богородичен:Някога пра-майката ни Ева чрез непослушанието си подложи човешкия род на проклятието, но Ти поведе целия ни род към благословение, като роди Създателя, Богоневесто Дево.
Ирмос: По земята, която никога не бе видяла слънце и по бездната, която небесната широта не беше виждала оголена, Израил премина сух, о Господи, и Ти го въведе в планината на Твоята Светиня, докато той възхваляваше и пееше победна песен.
Припев: Светителю отче Филарете, моли Бога за нас.
Да възпеем чудния светител, който ни бе даден за утвърждаване във вярата в тия дни лукави и да изпросим неговата помощ: „Отче Филарете, богоизбрани, като стоиш пред Христа, прилежно се моли за нас да получим вечните блага в Деня на Съда.”
От детинство ти възлюби храма и божествените служби и до края на живота си остана верен на Христовата Църква, блажени Филарете.
Слава... Израснал си в семейство на Христов пастир и с цялата си душа си възлюбил Божията Църква, а Господ, като видя доброто ти желание и пламенната ти ревност за вярата, те призова по монашеския път.
И ныне... Майко Божия, Стена и Покров за верните, приеми сега съ-молитвеник съ-именен на добродетелта и се моли да дадем добродетелен плод, за да не бъдем отпратени като безплодни в неугасимия огън.
                                                                       Песен 3
Ирмос: Всели в сърцата на рабите Си Твоя страх, Господи, и бъди наше утвърждение, защото Теб наистина призоваваме.
Със сила Ти, Безсмъртни, Си поставил мощни сили да изпълняват Твоята всесвята воля и винаги да стоят пред Теб във висините.
Съзерцателите на тайната на Твоето въ-човечаване и на святото Ти Възкресение – ангелските чиноначалници, Христе, приеми като молитвеници за нас.
Ангели-пазители си дал на човеците поради Своето добросърдечие, Христе, и си ги показал като служители на спасението на Твоите угодници.
Богородичен: Неизказано Ти зачена Господа и Спасителя, Богоневесто, избавящ от беди нас, които истинно Те призоваваме.
Ирмос: Утвърди ни, Боже, чрез Твоята сила и прекрати дързостта на еретиците и възнеси нашия рог.
Когато всички архиереи и свещеници от Харбин се присъединиха към поменаващите безбожната власт, пленила руската земя, тогава само ти не пожела да се молиш за нея, изобличавайки отстъпничеството на Сергиевската църква и не оскверни устата си с лъжа и лъст.
Освирепяха враговете на Христовата Църква, като те видяха непреклонен и непрелъстен от техните ласкателства, с рани и заплахи те изтезаваха и желаейки да те умъртвят предадоха на огън твоя дом; но невредим те съхрани Божията десница.
Слава... На всички верни Господ те дари като бърз целител на телесните страдания и душевните страсти, затова не презирай и нас, които се нуждаем от твоята помощ.
И ныне... Богомайко свята и пречиста, Която прие за съ-молитвеник към Твоя Син чудния Филарет, когото опази от потъване в лъжата и от яростта на нечестивите и преславно го постави на църковния светилник, моли се да избегнем греховната погибел.
Кондак на светителя, глас 2: Светителю богомъдри Филарете, светилник на Христовата Църква, покровител на ревнителите на вярата, просиял като слънце с изповедничеството си, молим те в тези дни, изпълнени с лукавство, да се молиш за всички верни, та да се запазим в твоето добро изповедание.
Икос: Нека се възрадва днес събранието на православните, ревнителите на истинската вяра нека заиграят в памет на Христовия светител и изповедник, светлия стълб на Православието, разоряващ облака на древните и новите ереси и насочващ всички верни по правите пътеки. Елате, словесни овци на стадото Христово да похвалим с песни нашия учител и истински пастир, казвайки му с любов: „Радвай се, светителю блажени Филарете, и приеми сега нашето хвалебно пение, което принасяме от грешни уста; смили се над твоите чеда и не забравяй да ни посещаваш, за да ни наставяш на пътя на спасението, защитавайки твоето стадо от вълците и спасявайки от прегрешения, скърби и беди всички, които с вяра прибягват към твоето застъпничество.
Седален на архангелите, глас 8, по „Повеленное”:
Желаейки да възхвалим ликовете на безплътните сили, нека ние земните да подражаваме, доколкото ни е възможно на тяхната святост чрез умъртвяване на плътта, молейки ги като поборници и защитници да избавят от всяка измама на невидимия враг нас, които ги възпяваме, за да получим милост.
Седален на светителя, глас 3: По апостолски зовеше ти към своето паство, отче: спасявайте се от тоя развратен род, защото сега не езическият свят се разврати, а вече и християните отстъпиха от Бога; затова нам подобава постоянно към Бога да се стремим и да пазим стриктно православната вяра, та да не се лишим от своя венец.
Слава, и ныне, глас 8: Богоблагодатна, Чиста и Благословена, заедно с висшите сили, архангелите и всички безплътни непрестанно моли Този, Който поради щедростите на Своето добросърдечие се роди от Тебе, да ни даде преди края милостиво опрощаване на греховете и изправяне на живота, за да придобием милост.
Песен 4
Ирмос: Възседнал си като коне Своите апостоли, Господи, и в ръце си взел юздите им и тази Твоя езда донесе спасение за тия, които с вяра пеят: „Слава на Твоята сила, Господи!”.
Възседнал си като коне ангелите, Човеколюбче, и в ръка си взел юздите им и тази Твоя езда донесе спасение за тия, които непрестанно викат: „Слава на Твоята сила, Господи!”
Твоята добродетел покрива ангелите, Човеколюбче, и краищата на земята се изпълват с Твоето славно божествено хваление, Безначални, и цялото творение Ти пее: „Слава на Твоята сила, Господи!”.
Излязъл си, щедри Христе, за спасение на Твоите люде и със Себе Си призоваваш възлюбените Ти безплътни сили и Твоето пришествие стана веселие за тия, които с вяра Ти викат: „Слава на Твоята сила, Господи!”.
Богородичен: Ти свръхестествено стана Дева и Майка, Всечиста, като роди самия Бог и Човек Христос, Комуто със страх зоват ангелските чинове: „Слава на Твоята сила, Господи!”
Ирмос: Чух, Господи, за Твоята слава и се уплаших, разбрах промисъла Ти и Те прославих, единствен Човеколюбче.
Господ те изведе от китайската земя, както Мойсей от Египет, и те постави за първопастир на Своя народ в разсеяние, а ти, като прие с трепет това служение, в смирение се молеше на Бога да ти даде да разбереш Неговия промисъл и наистина те чу едничкия Човеколюбец.
Всички нападения на топлохладните и зломислещите ти счете за нищо, вървейки винаги в единомислие със светите отци, затова сега, като техен съжител, моли се за тия, които с вяра почитат твоята памет.
Слава... Като истински баща за децата си, отче Филарете, ти полагаше грижи за своето паство и най-вече за младите, та да се утвърдят в любовта Божия навеки.
И ныне... Ти облекчи скръбта на вкусилата от забранения плод, Пречиста Владичице, и разруши проклятието срещу нашия род, затова сега ние, които се причастяваме от Плода на Твоята утроба славим едничкия Човеколюбец.
Песен 5
Ирмос: Мен, постоянно лутащия се по душепагубния път, озари със светлината на Твоя разум, Господи, и от мрака на незнанието ме насочи по пътеката на Твоите заповеди.
С необратимо желание, постоянно устремени към висотата и към Теб, Христе, Който си края на всички желания, ангелските сили Те славят непрестанно.
Сътворявайки по Своя образ Твоите ангели – духовни по природа и нетленни по Твоята благодат, Христе, Ти ги направи възпеватели на Твоето величие, Непостижими.
Ти опази Своите служители несклоними към злото чрез близостта им до Теб, Христе, защото Ти си Изворът на благостта и достойно благотвориш на тия, които Ти служат.
Богородичен: Умъртвената от мерзки страсти моя душа оживи, Всенепорочна, Която роди Пазителя на живота, и ме насочи по пътя на вечния и блажен живот.
Ирмос: Бодърствайки нощем научете се на правда, жители на земята, и нека очистим умовете си, като издигнем сърца към милостивия Бог.
Бидейки избран да служиш на Светото Евангелие, ти поучаваше паството си към любов към истината, казвайки че няма много истини и че истината не се е разделила в себе си, а пребъдва една и неизменна и именно нея Православната Църква е призована да пази до свършека на времената.
Ти осъди новаторствата на Мелетий и Хризостом и с твоите огнени слова изгори нечестивия Атинагор, заедно изобличи Йаковото и Никодимовото нечестие, скърбейки за отпадането от правата вяра на някога православните църкви, като им отправяше слова на увещание.
Слава... Заедно с боговдъхновения Григорий ти казваше, че истината се предава с мълчание, „затова няма да я предадем заради суетните блага на тоя свят, но ще станем смело за защита на Светата Църква от новите ереси.”
И ныне... В скърби и печал Те призоваваме, Майко на Господа, ние – многогрешните, и просим да ни дадеш търпение и навременно избавление, та бидейки милостиво наказвани, да преживеем останалите дни от живота ни според заповедите на Твоя Син.
Песен 6
Ирмос: Ти, Господи, постави Йона в утробата на кита, и както него избави от тлението, така спаси и мене – оплетения във вражеските мрежи.
Както подобаваше на Бог, Ти със слово създаде от нищо небесните същества, Господи, правейки ги безсмъртни световидни войнства.
Свети съзерцатели на Божието хваление сте вие, о безплътни, граждани на небесната и на истинската божествена Скиния, служещи достойно на Твореца.
Духовните чинове на безплътните Те хвалят непрестанно, пребезначални Сине Божи, и Те славословят, като Творец и Създател на всичко.
Богородичен: О, Пречиста, Ти се сподоби да люлееш в обятията си Този, Който от вечност седи с Отца във висините; дай Го и на нас – Твоите раби по Твоята милост.
Ирмос: В Твоята небесна свята Църква да достигне моята молитва, защото Ти викам като Йона от дълбината на сърцето: „Изведи ме от моя грях, моля Те, Господи!”.
Ти се яви като верен почитател на светите новомъченици и изповедници от Руската земя, проявявайки голямо усърдие за тяхното прославяне, затова Този, Който единствен прославя Своите светии те прие заедно с тях във вечните обители.
С твоето смирение ти смири гордата змия, светителю, бидейки кротък и незлобив, и устремен към Бога с чистия си разум ти направи живота си съ-образен на името ти, славни.
Слава... Като видя как православните архипастири целуват еретици и отстъпници, как отхвърлят анатемите на светите отци и водят Христовите овци към бездната на гибелните ереси, духом ти се възмути, светителю, и като втори Марк Ефески издигна своя глас в защита на православните догмати.
И ныне... В светия пренебесен Храм да стигнат нашите молитви чрез Теб, Всечиста Майко и Дево, и ни изведи от греховете ни чрез твоето всесилно застъпничество.
Кондак на Архагелите, глас 2: Архангели Божии, служители на Божествената слава, началници на ангелите и наставници на човеците, като безплътни сили изпросете за нас полезното и велика милост.
Икос: Човеколюбче, Ти си казал в Твоите писания: множество ангели се радва на небето за един каещ се човек. Безгрешни, единствен Сърцеведче, затова и ние, които сме потънали в беззакония, винаги дръзваме да Те молим като добросърдечен, да се смилиш и да изпратиш на недостойните разкаяние, Влади­ко, като ни даваш опрощение: защото за всички нас се молят безплътните военачалници.
В месец ноември, в осмия ден празнуваме събора на свети архангел Михаил и другите безплътни сили, както и успението на светител Филарет Изповедник. По техните молит­ви, Христе Боже наш, помилуй, запази  и спаси нас! Амин.
Песен 7
Ирмос: Еврейските отроци дръзновено победиха пламъка в пещта и претвориха огъня в роса, зовейки: „Благословен Си, Господи Боже, во веки!”.
Ти яви, о Милосърдни Боже, невеществените естества на Твоите ангели като светлини, непрестанно изпълвани с неизказаната Светлина и зовящи: „Благословен Си, Господи Боже, во веки!”.
Безбройни множества служещи ангели стоят непрестанно пред Бога и не могат да понесат да гледат Лицето Му, докато пеят: „Благословен Си, Господи Боже, во веки!”.
С Твоето Ипостасно Слово, Боже, Ти сътвори ангелското естество и като го освети с Божествения Дух научи го да благославя Троицата во веки.
Троичен: Мислейки за Трите Ипостаси - Отца и Словото с Духа, ние славим неописуемото Естество, зовейки: „Благословен Си, Господи Боже, во веки!”.
Ирмос: Благословен Си, Боже, Който гледаш бездните и седиш на Престола на славата, всевъзпяван и прославян.
На предвождания от тебе събор на Руската църква в изгнание, отче, ти изрече страшна анатема срещу лукавите отстъпници от тоя век и духът ти се възрадва заради утвърждаването на вярата.
Покланяйки се духом на твоите нетленни мощи, светителю Филарете досточудни, ние благоговейно почитаме твоята памет и пеем: Благословен Си, Боже, всевъзпяван и прославян.
Слава... Господ чу Своите верни, викащи към Него ден и нощ, и въздигна Своя светител Филарет за посрамяване на еретиците и за съкрушаване на тяхната сила; затова ние верните пеем: „Благословен Си, Боже, всевъзпяван и прославян!”.
И ныне... Избави ни от греховните бездни, Майко на неизказаната Светлина, та непрестанно да възпяваме Твоя Син – всевъзпяван и преславен во веки.
Песен 8
Ирмос: Възпейте Господа, Който Се прослави на светата планина и яви на Мойсей тайната на Приснодевата в горящата къпина, и Го превъзнасяйте във всички векове.
Нека възревнуваме по ангелския живот и да вперим мисли към небето и заедно с безплътните веществено да възпеем Господа, пеейки и превъзнасяйки Го във всички векове.
Ангелите, ликуващи в небесен хор, събрани край Престола на славата и кръжащи винаги около Бога пеят и Го превъзнасят във всички векове.
Слава... Покланяме се на Троицата, Която прави ангелите, непрестанно служещи във висините, пламъци на невеществения Огън, и я славословим във всички векове.
И ныне... Този пред Когото с трепет стоят хиляди ангели и архангели, Ти се сподоби да носиш в обятията си, Богородице; моли да се спасят тия, които Го славословят във всички векове.
Ирмос: Твореца на творението, пред Когото се ужасяват ангелите, възпявайте, люде, и Го превъзнасяйте във всички векове.
Не само руснаците в емиграция те познаха като истински пастир, но и гръцките ревнители за Православието получаваха от тебе помощ и подкрепа; съхрани ги от нестроения и разделения и ги запази в правоверието до край.
Верните чеда на катакомбната Църква в Русия, търпящи гонения и лишения, се обръщаха към теб за помощ и не си отиваха празни, защото ти бе разбрал, че за опазването на истинската вяра по всички земни краища най-вече подобава да се грижиш.
Ти не бе човек, който гледа на лице, светителю, и си забранил на твоя събрат, пуснал еретиците – севириани да служат в светия храм, като си му рекъл: „Божията Църква не познава такава икономия и сега моят дух скърби; как ще отговаряме, ако заради това нашите чеда се отвърнат от нас?”
Богородичен: Дево Майко, Покров и Закрила на верните, покрий Църквата на Твоя Син от всякакви злини, за да Те облажаваме с вяра като Всенепорочна.
Песен 9
Ирмос: Ти си преминала пределите на естеството, зачевайки Създателя и Господа и си станала Двер за спасението на света, Богородице, затова Те величаем непрестанно.
Христе, Който неизказано съедини небесното и земното и приведе в изпълнение една Църква от ангели и от човеци, ние непрестанно Тебе величаем.
Ангели и Архангели, Престоли, Власти и Господства, Начала и Сили, Херувими и Серафими, заедно с Богородица за света се молете.
Михаиле и Гаврииле, проявили се като застъпници на всички, посетете тия, които от любов почитат вашата празнична памет и с вяра пеят: „Спасете ни от всякакви беди!”.
Богородичен: Радвай се, свята Богоневесто; радвай се, родила за верните Светлината на света; радвай се, Стена и Покрове на всички ни и Бога като Благодетел за нас непрестанно моли.
Ирмос: Ликувай, Исая! Девата зачена в утробата и роди Син Емануил, Бог и Човек, Изток е името Му; Него величаейки, Девата възхваляваме.
Опазил си, отче, словото на търпението и не си се отрекъл от името на твоя Господ и от правата вяра, затова като славен победител Бог те направи стълб в Своята небесна Църква.
Опълчиха се срещу Божията Църква нечестивите и злославните и станахме като овци на заколение; застани, светителю Филарете, в помощ на нас, за да не кажат враговете ни: „Победихме ги!”.
Слава... В трудове и подвизи, в бдения и пости, и в беди от лъже-братя ти завърши своя живот без да опетниш свещените си одежди и Христос Бог те прие със слава във вените обители.

И ныне... Ти наистина се яви като световиден Облак, предвождащ новия народ към Обетованата земя, Богоблагодатна, и като Врата, водеща към Живота; затова Те величаем, Богородице.

Останалата част от утренята на празника - тук


Няма коментари:

Публикуване на коментар